Tarinamme

Miten halu löytää kaikille lapsille samaistumispintaa suomenkielisestä kirjallisuudesta johti pienkustantamon perustamiseen.

Mistä kaikki alkoi

Syksyllä 2020 huomasimme lehtiartikkelin, jonka aiheena oli, miltä suomalainen lapsuus näyttää lasten kirjallisuudessa. Artikkeli herätti mielenkiintomme erityisesti siksi, että olimme sillä hetkellä saman asian äärellä.

Pohdiskelimme aihetta paitsi monikulttuuristen lasten vanhempina myös työmme kautta. Olemme varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja työskentelemme Uudellamaalla.

Työmme kautta olemme paljon tekemisissä monikulttuuristen perheiden kanssa ja olimme myös huomanneet, että lastenkirjallisuudesta ei löydy etenkään päähenkilöistä samaistumiskohdetta kaikille lapsille. Valitettavasti monet kirjat tarjoavat aika yksipuolisen kuvan suomalaisista lapsista. Tutkimusten mukaan lasten on kuitenkin tärkeää saada samaistumispintaa erityisesti päähenkilöistä.

Tuumasta toimeen!

Koettuamme tämän ilmiön sekä vanhempina että ammattilaisina, lähdimme työstämään lastenromaania, jonka päähenkilöihin omat lapsemme ja lapset, joiden parissa työskentelemme, voisivat samaistua. Niin syntyi idea lastenromaanista.

Tulevassa lastenromaanissamme päähenkilöinä on viisihenkinen kaveriporukka, joka koostuu tavallisessa suomalaisessa naapurustossa perheidensä kanssa asuvista muslimitaustaisista lapsista. Heidän kaveriporukkaansa kuuluu myös eriuskontoisia ja -taustaisia lapsia ja aikuisia pihapiiristä, koulusta ja harrastuksista.

Kirjan tarkoituksena on kuvata lasten tavallista arkielämää suomalaisessa naapurustossa sattuvine kommelluksineen ja jännittävinekin käänteineen. Tämä lastenromaani on tällä hetkellä vielä työn alla, ja suunnitelmissa on julkaista se keväällä 2022, jos Jumala suo.

Oppimista, oivaltamista ja samaistumispintaa!

Työskennellessämme lastenromaanin parissa aloimme kuin huomaamatta kartoittaa, mitä muita kirjoja ja muuta materiaalia muslimivanhempina kaipasimme lastemme kasvatuksen ja oppimisen tueksi.

Tässä kohtaa heräsi halu auttaa myös muita vanhempia, jotka kamppailevat samanlaisten asioiden kanssa. Pohdimme, millä tavoin pystyisimme hyödyntämään pedagogista osaamistamme, jota olimme vuosien saatossa kerryttäneet.

Pohdintojen tuloksena syntyi pienkustantamo Tähti&Kuu Books, ja saimme projektiin mukaan mahtavia tyyppejä. Nyt meillä on ilo esitellä esikoisteoksiamme, Lasten tafsiir -sarjaa ja Luojan luonnossa -runokirjaa.

Näiden ja tulevien kirjojen myötä haluamme tarjota lapsille ja perheille pedagogisesti suunniteltuja materiaaleja, joista oppia, joiden parissa pohdiskella ja oivaltaa, mutta ennen kaikkea, joista löytää samaistumiskohteita.

Toivotamme teidät lämpimästi mukaan elämyksellisiin lukuhetkiin kanssamme!

Tähti&Kuu Books -tiimi

Tutustu tiimiimme

Kirjailijat ja kuvittajat

Maria Bäck

Maria Bäck on monialaisesti luova varhaiskasvatuksen ammattilainen, jolle lapsentahtinen ja positiivinen kasvatus on lähellä sydäntä.

Kirjoittaminen, piirtäminen sekä luonto ovat olleet lähellä Marian sydäntä aina pienestä tytöstä saakka.

Esikoisteoksensa ”Luojan luonnossa” kautta hän on nyt päässyt yhdistämään mielekkäät harrastuksensa aineksiin, joita monen vuoden kokemus lasten parissa työskentelystä on antanut. Maria on myös yksi Tähti&Kuu Books -kustantamon perustajista.

Rosa Qadriyah

Rosa on hoitoalalla työskentelevä, haasteita rakastava empaattinen kuuntelija, joka rakastaa luonnontieteitä, luontoa ja eläimiä.

Hän nauttii saada kulkea luonnossa ja katsella ja pohtia Jumalan ihmeellistä luomistyötä. Taide on ollut Rosan intohimo pikkutytöstä asti, ja se on aina ollut hänelle tärkeä keino käsitellä omia tunteita ja ilmaista itseään.

Rosa vastaa tällä hetkellä Lasten tafsiir -sarjan kuvituksesta.

Umm Abdillaah

Umm Abdillaah on uskonnon ohella kielistä ja kääntämisestä kiinnostunut filosofian maisteri. Hän on opiskellut suomalaisessa yliopistossa mm. käännöstiedettä, arabiaa ja muita kieliä sekä kasvatustiedettä.

Umm Abdillaah on vastuussa Lasten tafsiir -sarjan kehittämisestä ja kokoamisesta.

Islamilaisen asiasisällön tarkastus

AbdulAziiz Heinonen

AbdulAziiz on valmistunut Medinan islamilaisesta yliopistosta islamilaisen oikeustieteen maisteriksi. Hänen laaja islaminuskon tuntemuksensa ja sujuva arabiankielen taitonsa ovat kymmenen Medinassa vietetyn opiskeluvuoden ansiota. Hän kirjoittaa mielellään islamilaisia runoja ja on kirjoittanut ja kääntänyt useita islamilaisia kirjoja.

AbdulAziiz vastaa yhdessä Yusufin kanssa tuottamamme materiaalin islamilaisen asiasisällön oikeellisuuden tarkastamisesta.

Yusuf Guled

Yusuf on terveysalan ammattilainen, joka on opiskellut Medinan islamilaisessa yliopistossa ja ollut mukana islamilaisessa da’wa-toiminnassa vuodesta 2002 lähtien. Yusuf on ”Tafsiir suomeksi” Fb-ryhmän ja samannimisen YouTube-kanavan perustaja. Suomenkielistä Koraanin tafsiiria Yusuf on tehnyt vuodesta 2017 asti, ja hänen kiinnostuksensa painopiste on erityisesti Koraanin tieteissä ja itsensä kehittämisessä islamin näkökulmasta.

Yusuf on yksi Tähti&Kuun perustajajäsenistä ja hän vastaa yhdessä AbdulAziizin kanssa tuottamamme materiaalin islamilaisen asiasisällön oikeellisuuden tarkastamisesta.

Hallintotiimi

Naima Guled

Naima on Suomessa varhaiskasvatuksen opettajaksi pätevöitynyt sosionomi, jolla on myös brittiyliopistosta saatu varhaisopetuksen tutkinto. Hänellä on kasvatusalalta yli 15 vuoden kokemus. Naima on intohimoinen kasvatustieteilijä, jolle opettaminen ja lasten kanssa työskentely ovat lähellä sydäntä.

Naima on Tähti&Kuu Booksin yksi perustajista ja toimii kehityspäällikkönä ja projektipäällikkönä.

Mariam Guled

Mariam on monipuolisen työkokemuksen omaava kasvatustieteen opiskelija, jonka pääaineena on kasvatuspsykologia. Hän on ilmiölähtöisestä opettamisesta ja oppimisesta kiinnostunut moniosaaja, jonka vahvuuksiin kuuluvat järjestelmällisyys ja kyky hahmottaa hyvin isoja kokonaisuuksia.

Mariam on yksi Tähti&Kuun perustajista.